Afgelopen weekend werd in Dordrecht het Nederlands Kampioenschap voor Junioren op de lange baan (50 meter) gehouden. 3 dagen lang werd door 600 zwemmers uit het hele land gestreden om felbegeerde plekken op het podium. ZPB was vertegenwoordigd met 4 zwemmers, te weten Linquendo van de Klooster, Leon de Vries, Johan Speksnijder en Chia Nien van de Ruit. De Barendrechtse vertegenwoordiging presteerde uitstekend, en ging naar huis met mooie pr’s en uitstekende klasseringen.

De zwemselectie van ZPB had een moeilijk jaar achter de rug. Vlak voor de start van het seizoen besloot de hoofdtrainer zijn functie op te geven. Dat had tot gevolg dat enkele topzwemmers naar andere clubs vertrokken, en dat de functie van trainer moest worden ingevuld door vrijwilligers. Echter, naarmate het seizoen vorderde, bleek de zwemselectie uit het dal omhoog te kruipen. Door de goede discipline van de zwemploeg en door de positieve inzet van iedereen rondom de zwemploeg, kwam alles weer langzaam op de rails. De prestaties van de overgebleven groep zwemmers bleven overeind, wat zich aan het eind van het seizoen uitbetaalde, zo bleek afgelopen weekend: in totaal kwamen ZPB’ers 14 keer aan de start.

Chia Nien van de Ruit, een paralympisch sporter zonder benen, mocht 3 keer van start gaan. Op de 50 meter vrij ging hij opnieuw onder zijn vorige tijd door, bijna 1,5 seconden sneller naar 46,42. Op de 400 meter tikte hij een halve seconde sneller aan dan zijn vorige toptijd. De 100 meter vrij was net 2 meter te lang, waardoor er net geen persoonlijk record in zat.

De sprinter Leon mocht 2 keer optreden. Hij deed het twee keer met overtuiging. In de 50 meter vrij nam hij wraak voor een (door ZPB) vermeende dwaling van de jury tijdens het NJK korte baan in januari. Door een mogelijke fout in de computer werd een verkeerde (langzamere) tijd aan hem toegeschreven. Hij maakte het echter helemaal goed. Hij stond als 96e ingeschreven, maar zwom in een prachtig pr van 27.18 naar een 31e plek. In de 100 meter leek hij in de eerste 30 meter naar een nieuw pr op weg te zijn, maar na 100 meter zat dat er net niet in. Hij eindigde in 1.01.96. In een 25 meterbad zou hij juist onder de 1.00 zijn gedoken, en dat zou voor het eerst geweest zijn, een mooie prestatie.

Johan is aan het begin van het seizoen bij ZPB gekomen. Hij bracht de broodnodige versterking bij de jongens-junioren. Meteen was duidelijk dat ZPB in de handen mag knijpen met deze zwemmer, aangezien hij al vroeg in het seizoen zijn limieten voor het NJK zwom. Hij mocht meedoen op de 200 meter vrij. Hij tikte aan in 2.25.05, waarmee hij 22 zwemmers achter zich liet in zijn categorie.

Uitblinker was Linquendo, die 7 keer aan de start verscheen. Ook Linquendo begon net als Leon met een 50 meter vrij. Hij vloog in 28.66 naar de overkant, en werd daarmee 15e van Nederland, in een deelnemersveld van 85 geplaatste zwemmers. Linquendo had wat moeite met de 200 meter vrij, maar desondanks eindigde hij als 22e in 2.22.52. Op de 200 wisselslag gebeurde wat verwacht mocht worden. Een grote achterstand na de vlinderslag, bijhalen met de rugslag, inhalen bij de schoolslag en afmaken met de borstcrawl. Het resulteerde in een 11e plaats. Met de 100 rug hield hij zich in. Weliswaar verbeterde Linquendo zijn beste tijd met 2 tienden, maar de concurrentie was verder gevorderd, resultaat: 24e met een tijd van 1.17.09. Hij had zijn energie gespaard voor zijn beste nummer, 200 schoolslag. En wat gehoopt mocht worden, gebeurde. Een echte subtoptijd, vlak achter de kampioenen van de grote clubs uit Amsterdam en Eindhoven. In 2.56.47 zwom hij naar een 6e tijd! In de 100 meter startte Linquendo in de tweede serie van in totaal 11 series van 8 zwemmers. Hij eindigde in een snelle 1.04.25. Pas in serie 9 waren er zwemmers die in staat bleken sneller te kunnen zwemmen. Uiteindelijk eindigde hij als 20e van Nederland op dit populaire nummer. Slotstuk was opnieuw een nummer op de schoolslag, nu de 100 meter. Ook op deze afstanden konden slechts de zwemmers van de topclubs Linquendo voorblijven. Met zijn tweede toptien notering (9e in 1.21.87) mocht hij trots naar huis gaan. Een lang succesvol zwemweekend voor ZPB, als slotstuk van een moeilijk, maar uiteindelijk zeer positief seizoen!