Hij moet zijn debuut in het Nederlands team nog maken, maar dit lijkt slechts een kwestie van tijd voor jeugdinternational Max van Genabeek. Bezig aan zijn derde seizoen bij ZPB H&L Productions, is de 19-jarige Rotterdammer door bondcoach Johan Aantjes toegevoegd aan de voorlopige selectie voor het Europees Kampioenschap (januari 2012, Eindhoven).

Max maakt al enige tijd deel uit van het Nationaal Topsport Centrum (NTC) Waterpolo. Daar treft hij in keeper Clement Stegman een andere ZPB’er. Deze talentvolle waterpoloërs trainen twee keer per dag en studeren en wonen in Utrecht en omstreken. “Het NTC bestaat uit 30 spelers, waaronder ook mannen van de A-selectie. Hieruit zijn er 22 spelers geselecteerd voor de voorlopige EK-selectie. Deze draaien een fulltime voorbereidingsplan op weg naar het EK in Eindhoven. Omdat er uiteindelijk maar 13 spelers op het wedstrijdformulier gezet kunnen worden, zullen er dus nog een aantal afvallen.”

Als jongste lid van de selectie zal het voor Van Genabeek nog een lastige kluif worden om een plekje in de definitieve EK-selectie te bemachtigen. “Het hangt natuurlijk af van de keuze van de coach. Ik heb internationaal weinig ervaring en zal me daarom extra moeten bewijzen in de oefenstages. Wel heb ik het gevoel dat de trainer een positief gevoel over mij heeft tot nu toe.” Bij ZPB is Van Genabeek de onbetwiste nummer één op de midvoorpositie. Juist op deze plek heerst veel concurrentie in het Nederlands team. “Ik zal mij bij Oranje richten op positie 5, op de linkervleugel. In een gesprek met bondscoach Johan Aantjes hebben we besloten dat dit voor nu het beste voor mij is.”

De komende maanden staan volledig in het teken van waterpolo en het Europees Kampioenschap in Eindhoven. “Van maandag tot en met zaterdag wordt er twee keer per dag getraind. Ook zijn er dus de stages in het buitenland. Het is nu nog niet bekend wie wanneer mee mag. Dit horen we binnenkort.” Daarnaast verheugt Van Genabeek zich ook op het nieuwe seizoen met ZPB, waar hij hoge verwachtingen van heeft. “Er heerst een goede sfeer. Alle spelers waren erg gemotiveerd bij de start van de trainingen en er wordt wekelijks hard gewerkt. Lucio Leone en Mike van Duinen zijn goede aanwinsten. Mike straalt veel rust uit in het water en heeft een fantastisch schot.”  Na de nipte nederlaag tegen Polar Bears vorig jaar in de kwartfinale van de play-offs, moet ZPB in staat zijn om wederom een goede uitgangspositie te bewerkstelligen tijdens de huidige reguliere competitie. Zeker nu de ploeg in Max van Genabeek, Clement Stegman en Matthijs de Bruijn, liefst drie spelers met de EK-selectie ziet meetrainen.

Het doet stilletjes denken aan de gloriejaren van Heren 1: in 1999 werd de eerste en tot nu toe enige Landstitel veroverd. De zomer daarop werd ZPB in de personen van Matthijs de Bruijn, Arno Havenga en Marco Booij, door liefst drie spelers vertegenwoordigd in de Olympische selectie van Sydney. En met Gerben Silvis, toen net een half jaar actief in Italië bij Catania, eigenlijk zelfs vier! Aan de motivatie van Max van Genabeek zal het dit seizoen in ieder geval niet liggen: “Wederom een vijfde plaats lijkt mij een mooi uitgangspunt, maar ik heb er vertrouwen in dat we zomaar hoger kunnen eindigen. Met de steun van het publiek kan het wel eens een heel mooi seizoen worden!”

Sebas La Rondelle