Geniet nog even van de woorden van Henk van der Sluis, die de sfeer in het Sloterparkbad probeert te omschrijven als Polar Bears en ZPB H&L Productions strijden om de beker:

“Morgen de bekerfinales in Amsterdam. Ik ben blij dat het weer terug is in Amsterdam. Ofschoon de mensen van AZC verschrikkelijk hun best deden kon de sfeer in Alphen toch niet tippen aan die van het Sloterparkbad. Wanneer je de bekerfinales van pakweg de laatste dertig jaar eens nagaat dan zijn er een stuk of vier die nog steeds op mijn netvlies(en ook hoornvlies) gebeiteld staan. In 2001/2002 wonnen De Robben-mannen als underdog van AZC Alphen. De Alphenaren waren zwaar favoriet, wonnen de beide jaren ervoor ook de beker en waren in die tijd al lang de ploeg in Nederland. In Amsterdam wonnen De Robben, vooral in een tactisch sterk gespeelde strijd. Coach bij de Hilversummers was toen Robin van Galen, die het jaar ervoor nog de finale van de vrouwen-Europa cup met DONK in Moskou verloren had door enkele corrupte scheidsrechters. Later dat jaar ben ik met De Robben mee geweest naar de 1ste ronde van de LEN-Trophy in Marseille. Ook daar speelden de Hilversummers weer tactisch erg sterk en wonnen er o.a. van Primorje.

Een andere finale, die nog steeds bovenkomt in droomsessies is die tussen Polar Bears en ZPB/H&L Productions uit het seizoen 2006-2007. Misschien wel de meest sfeerrijke finale ooit in Nederland gespeeld. Er kon werkelijk geen kip meer bij in het Sloterparkbad. Zelden heb ik een bad zo volgepakt gezien. Het was nog net niet zo, dat het ademhalen georganiseerd moest worden. Allemaal tegelijk zou moeilijkheden opgeleverd hebben. De Barendrechtse supporters hebben hun ploeg letterlijk en figuurlijk naar de overwinning geschreeuwd. Bijna vijf kwartier lang kippenvel. Prachtig!


Ook een paar jaar geleden(2013-2014) won de underdog, n.l. Polar Bears t.o.v. het zwaar favoriete Schuurman BRC. Polar Bears heeft die stunt geleverd door een ijzersterk collectief en vooral keihard werken. Schuurman had de veel betere spelers, maar een collectief was het niet die dag. En dan ben je kwetsbaar, dat bleek maar weer eens in Alphen.

De eerste bekerwinst van de DONK-vrouwen tegen Het Gooi. Het was de eerste keer dat de Goudse ploeg een prijs won. Jarenlang hadden ploegen als Het Gooi en De Vuursche en ook Laga Diana de vrouwencompetities gedomineerd. Een historische dag daar in het vijftig meter bad in Rotterdam-West. Niet lang daarna brandde het bad af door werkzaamheden aan het dak. Ze zitten in Rotterdam nog steeds te wachten op een nieuwe vijftigmeter-accommodatie.

Ook waren er wel eens mindere finales te bewonderen. Die keer dat De Robben het op moesten nemen tegen AZC, ook in R’dam-West. Staatssecretaris Van der Reijden van Sport, een waterpoloman van oorsprong, was speciaal voor deze gelegenheid met zijn Chinese collega, die in Nederland was voor besprekingen, naar deze finale gekomen. Na een kwartje pakte hij al weer zijn biezen. Nico Landeweerd(Robben) en Jan-Evert Veer(AZC) lagen elkaar niet zo in die tijd en waren na een paar minuten na het eerste fluitsignaal al aan het knokken. Nico Landeweerd moest het veld zonder vervanging verlaten: einde wedstrijd.
Ik hoop dat we morgen twee heerlijke, sportieve en ook sfeerrijke wedstrijden zien. En dat de beste moge winnen. Succes!”