overkappingHet afgelopen jaar is er veel gezegd en geschreven over de mogelijkheid van een nieuw buitenbad in Barendrecht. Als liefhebbers van de zwemsport waren we daar bij ZPB natuurlijk enthousiast over, maar hadden wel wat kanttekeningen. We hoorden iets over een experiment met natuurzuivering en we hoorden niks over een overkappingsmogelijkheid. We werden benaderd door de Gemeente Barendrecht om mee te gaan denken over de mogelijkheden. Alle mogelijke oplossingen zijn de revue gepasseerd en als ZPB denken we dat het meeste maatschappelijke nut te halen is uit een bad dat zowel in de zomer als in de andere seizoenen op een betrouwbare manier geëxploiteerd kan worden. ZPB pleit dan ook voor een traditioneel bad met een flexibele overkapping.

Een duurzame oplossing

Een bad dat als uitgangspunt van recreatie in en om het water geldt en dat indien buitenrecreatie niet mogelijk is wel ingezet kan worden voor de zwemsport in de breedste zin des woords is waar ZPB voor pleit. Een duurzame oplossing dus waarbij als uitgangspunt een traditionele zuivering genomen wordt omdat dit het hele jaar door betrouwbaar is, veel minder ruimte kost waardoor er meer ruimte is voor buitenrecreatie en die overkapt kan worden als de weersomstandigheden daar om vragen. Duurzaam omdat er milieuvriendelijke zuivering toegepast kan worden, omdat zonne-energie gebruikt kan worden voor verwarming en omdat het een investering is in een hele gemeenschap in plaats van een enkele doelgroep die alleen als het zonnig is een duik komt nemen.

Meer waar voor je geld

Volgens het uitgevoerde onderzoek zal de investering en exploitatie iets duurder zijn bij een buitenbad met flexibele overkapping. In onze optiek is deze investering goed te verantwoorden in tijden waarin de financiële positie van de gemeente goed is en er een klimaat heerst waarin geïnvesteerd kan worden maatschappelijk nut. Denk hierbij aan de voetbalvelden (kunstgras) bij de voetbalverenigingen, de hockey- en tennis vereniging die nieuwe ruimere faciliteiten hebben gekregen en o.a. aan de fietscrossbaan. Hierbij mag geconstateerd kan worden dat de hoeveelheid zwemwater (excl. recreatiewater) op hetzelfde niveau is als in 1980 terwijl de bevolking van Barendrecht inmiddels ruim verdubbeld is.

Dit laatste is 8 jaar geleden al geconstateerd volgend op de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 waarbij VVD, PvdA, CDA, Groenlinks en D66 in dat kader hebben aangegeven voor de uitbreiding te zijn van het Inge de Bruijn zwembad. In de toenmalige Gemeenteraad zijn vergevorderde plannen besproken en in concept goedgekeurd voor een miljoeneninvestering. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan vanwege de kredietcrisis die ook in Barendrecht zijn effecten had. Het wordt tijd dat dat wordt rechtgetrokken!

Natuurzuivering: meer nadelen dan voordelen

Daarnaast plaatsen wij kanttekeningen bij de optie natuurzuivering omdat dit ten eerste nog niet is toegestaan zonder ontheffing van de provincie, ten tweede omdat dit experiment extra kosten met zich mee gaat brengen als de planten niet doen wat er verwacht wordt, ten derde omdat dit overkappingsmogelijkheden (in de toekomst) nagenoeg uitsluit en ten vierde omdat dit een groot beslag doet op de buitenruimte waardoor er veel minder ruimte is (ca 400m2) voor mensen die buiten willen recreëren. Zeker dat laatste zal een effect hebben op de hoeveelheid bezoekers. Die bezoekers willen tenslotte op hun handdoek kunnen liggen en uitgaande van de beoogde bezoekersaantallen wordt er rekening gehouden met ca 400 bezoekers op zonnige dagen. Als je rekening houdt met ca 2ms per bezoeker heb je op piekdagen minimaal 800m2 ruimte nodig en die ruimte is er eigenlijk al niet. Het bijtrekken van wat parkeerplaatsen is in dat opzicht een doekje voor het bloeden.

Meer dan buitenrecreatie

Een traditioneel gezuiverd bad met een flexibele overkapping geeft vele voordelen: niet alleen kan het buiten de zomerperiode gebruikt worden voor recreatie en sportdoeleinden, het is ook een betrouwbare manier van een bad exploiteren waarbij er geen verrassingen zullen zijn omdat er plantjes ziek worden, zijn opgegeten of doodgevroren waardoor de waterkwaliteit niet meer voldoet aan de normen. Het geeft ook ca 400m2 buitenruimte er om heen dat gebruikt kan worden om er een aantrekkelijke plek om te recreëren van te maken. Tenslotte geeft het de mogelijkheid om in tegenstelling tot een natuurgezuiverd bad aan alle kanten het bad in en uit te gaan dat meer veiligheid biedt in geval van nood.

De nood is hoog

ZPB heeft natuurlijk baat bij een uitbreiding van het zwembad. Onze nood is namelijk hoog. We hebben veel te weinig badwater om onze leden op een goede manier hun sport te laten beoefenen. Op sommige tijdstippen liggen er meer dan zes teams tegelijk te trainen, in potentie dus meer dan 60 mensen. We trainen al op hele vroege en late uren omdat andere uren niet beschikbaar zijn. We trainen op ’t land met bootcamps en fitness omdat badwater niet beschikbaar of te duur is. We huren duur badwater (meer dan €10.000) in andere gemeentes omdat het water in Barendrecht niet beschikbaar is. Dat geld besteden we liever aan Barendrechts water om onze sporters te kunnen laten genieten van de zwem- en waterpolo sport in eigen gemeente. Voor de volledigheid: we hebben het hier niet eens over onze selectieteams die willen strijden om het kampioenschap en dit jaar zelfs meedoen in de Champions League. Dat zien we heel graag, maar willen de gemeenschap niet laten opdraaien voor de ambities van enkelen. Deze oproep gaat over breedtesport, over jongens en meisjes tussen de 7 en 17 jaar die genieten van hun sport, over de honderden leden die ZPB heeft die willen sporten en de gezelligheid van een vereniging opzoeken om dat te doen. Wij hebben de afgelopen jaren niet kunnen profiteren van de groei van Barendrecht, hopelijk komt die tijd nu wel.