In het komende zwemseizoen 2017-2018 doet ZPB-H&L weer aan diverse wedstrijden mee en organiseert zelf ook een aantal evenementen:
• Nationale Zwemcompetitie
• Regio West-Competitie
• Swimkick*Minioren-circuit
• Minioren*Junioren-circuit
• Junioren*Jeugd*Senioren-circuit
• Driekampen
• Lange Afstand Circuit (LAC)
• Limietwedstrijden
• Finales en kampioenschappen
• Evenementen en andere wedstrijden

Nationale Zwemcompetitie
De Nationale Zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten, deel kunnen nemen aan deze competitie zodat zij zich als team kunnen meten met andere verenigingen van min of meer gelijke sterkte. Voor ons bestaat de competitie uit vier ronden (wedstrijdmiddagen)
Wij proberen om op ieder onderdeel met twee zwemmers uit te komen. Dat kan betekenen dat zwemmers niet altijd in hun eigen leeftijdsklasse zwemmen. Binnen de reglementen is het mogelijk om bijvoorbeeld een junior bij de senioren mee te laten doen. We gaan hier spaarzaam mee om, maar het kan gebeuren dat je als junior tussen de senioren zwemt (en dan nog verrassend goed meedoet!). Per wedstrijd kan een zwemmer echter maar in één categorie punten pakken. Per onderdeel, behalve de estafettes, zijn er medailles voor de nummers 1, 2 en 3.
In het seizoen 2017-2018 zwemmen wij in de C-klasse
In seizoen 2017-2018 zwemmen we deze wedstrijden samen met:
Van Vliet Barracuda uit Nieuwekerk aan de Ijssel en ZVDO’74 uit Wijk en Aalburg.

Wij zwemmen de 1e en 3e wedstrijd in Andel, de 2e en 4e wedstrijd zullen in Barendrecht zijn.
Bij de nationale zwemcompetitie zwem je voor je vereniging en wordt er ook verwacht dat we met een zo groot mogelijke ploeg aanwezig zijn.

Regio West-Competitie
Door de KNZB is Nederland opgedeeld in regio’s. Onze regio (Regio West) heeft een eigen competitie opgezet tussen de verenigingen onderling. Dit is een competitie voor de punten. Op dezelfde manier als de verenigingscompetitie wordt over 5 wedstrijden bepaald wie er de sterkste is. Deze competitie is niet landelijk maar wordt gezwommen in de eigen regio. Er zijn 5 regio-wedstrijden in het seizoen.
Bij deze wedstrijd telt de klassering voor de uiteindelijke puntentelling. De nr. 1 krijgt 16 punten de nr. 2 krijgt 15 punten, etc.
Omdat deze wedstrijden met 6-8 ploegen worden afgewerkt kunnen er per onderdeel slechts 3 zwemmers deelnemen. Dit betekent dat voor deze wedstrijden een selectie per onderdeel gemaakt zal moeten worden, waarbij we er naar streven om met de sterkste opstelling aan te treden. Afhankelijk van het programma kan het dus voorkomen dat je de ene keer wel en de andere keer niet opgesteld staat. De regio-wedstrijden zijn bedoeld voor junioren, jeugd en senioren. Per onderdeel zijn er voor de eerste drie zwemmers medailles te verdienen.
Wij zwemen deze 5 wedstrijden in Papendrecht.

Swimkick en Minioren Wedstrijden
De Swimkick-wedstrijden zijn voor de beginnende minioren. Hierbij kunnen de jongste zwemmers ervaring opdoen met het zwemmen van een wedstrijd. Het gaat hierbij om de kortere afstanden en er wordt geen vlinderslag gezwommen. Deze wedstrijden zwemmen de Swimkickers samen met de Minioren in het Swimkick*Minioren-circuit. Deelname aan de Swimkickwedstrijden wordt bepaald in samenspraak tussen de trainer en de ouders. Bij deelname wordt ook inzet gevraagd van de Swimkick-ouders tijdens de wedstrijden.
De Minioren-wedstrijden zijn voor de geoefende minioren. Zij zwemmen hierbij in 2 competities: het Swimkick*Minioren-circuit en het Minioren*Junioren-circuit. De minioren zwemmen alle slagen op verschillende afstanden. Alle afstanden worden twee keer per seizoen gezwommen, zodat iedereen wel een keer een goede tijd kan neerzetten. Er zijn dit seizoen 8 minioren-circuitwedstrijden.
In de Minioren Clubmeet wordt bepaald welke vereniging het beste minioren-team heeft. Hier doe je met een team aan mee waarbij iedere zwemmer maar 3 keer mag zwemmen en er maximaal 18 zwemmers per vereniging mee mogen doen. Aan het eind van de dag wordt dan gekeken welke vereniging het snelste is. De Minioren Clubmeet is voor de jongens minioren 3 t/m 6 en meisjes minioren 3 t/m 5.

Junioren en Jeugd Wedstrijden
De junioren zwemmen de zwaardere races zoals de 200 vrij, school, vlinder, rug en wisselslag. De ene keer doen zijn dat in het Minioren*Junioren-circuit en de andere keer in het Junioren*Jeugd*Senioren-circuit. Zij zwemmen in principe 8 wedstrijden en kunnen bij goede prestaties de dag afsluiten met een finalerace.
NB: de eerste 4 programmanummers zijn de series voor de finale, in de finale wordt dezelfde slag gezwommen maar dan als 100m finale.

De Jeugd en Senioren zwemmen in dit circuitverband samen met de Junioren; om mee te mogen doen moeten wel bepaalde tijdslimieten gezwommen zijn. De ZPB-H&L Senioren krijgen in het seizoen 2017-2018 ook de mogelijkheid om aan dit circuit deel te nemen (dat is niet overal in Nederland het geval.)

Driekamp
Driekampen zijn onderlinge wedstrijden tussen drie verenigingen waarbij de reglementen van de KNZB worden gehanteerd. ZPB H&L doet mee aan de volgend driekamp:
• dGZZ (met de Gooye, ZOB’66 en ZPB-H&L).
Deze wedstrijden worden bij alle verenigingen 1 maal gezwommen, dus in totaal 3 wedstrijden.
Bij deze wedstrijden zijn er per onderdeel, behalve de estafettes, medailles te verdienen. Op deze wedstrijden kan iedereen meedoen en in principe delen we iedereen in op de wedstrijden voor zijn of haar leeftijd-categorie.

Lange Afstand Circuit (LAC)
Het KNZB Lange Afstand Circuit is in het leven geroepen om het oefenen en zwemmen van langere afstanden in de breedte te stimuleren. Voor verenigingen is het de manier om op eenvoudige wijze veel zwemmers de langere afstanden te laten oefenen. Afstanden die gezwommen worden starten bij 200 meter wisselslag voor de minioren tot 2.000 meter vrije slag voor senioren. Het LAC wordt op vier zondagen per seizoen gezwommen.

Limietwedstrijden
Veel zwemverenigingen organiseren limietwedstrijden. Doel van deze wedstrijden is om zwemmers een extra kans te geven om goede tijden te zwemmen en zich daarmee te kwalificeren voor bijvoorbeeld het NJK of NK. ZPB-H&L organiseert zelf geen limietwedstrijden, maar ZPB-zwemmers kunnen meedoen aan de limietwedstrijden die andere zwemverenigingen organiseren. De kosten zijn voor rekening van de zwemmer zelf en wanneer officials geleverd moeten worden, zullen de zwemmers dat zelf moeten regelen.
Als je wilt meedoen aan een limietwedstrijd, dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij het Wedstrijdsecretariaat. Vanuit ZPB-H&L is er geen begeleiding voor deze wedstrijden.
Als je een limietwedstrijd wilt zwemmen zorg dat je dit ruim op tijd aangeeft bij het wedstrijdsecretariaat zodat zij ook de tijd hebben om je nog in te schrijven.

Finale’s en kampioenschappen
Voor de betere zwemmers, en die zijn er volop bij ZPB-H&L, zijn er ieder jaar finales en kampioenschappen. Voor de jongst zwemmers is er de Jaargangfinale, voor de junioren en jeugd is er de NJJK en voor de senioren is er de ONK.

Evenementen en andere wedstrijden
Helemaal aan het eind van het seizoen organiseert PCG een wedstrijd in het 50 meter buitenbad van de Doetse Kom in Giessenburg. Net als alle andere jaren beginnen we lekker vroeg om 8:30 uur en hopen we op mooi weer (alhoewel het met regen ook altijd gezellig is!)

Voor de oudere zwemmers binnen ZPB is er de mogelijkheid om aan specifieke master-wedstrijden deel te nemen. Mocht je hieraan deel willen nemen, laat dan aan het wedstrijdsecretariaat weten aan welke wedstrijden en/of competities zodat we je in kunnen schrijven. Het inschrijfgeld voor deze wedstrijden wordt niet door ZPB-H&L betaald.
Twee keer per jaar is er voor de masters het ONMK (Open Nederlandse Master Kampioenschap)

Tenslotte is er nog de gelegenheid om in de zomer aan open water wedstrijden deel te nemen. Hierbij worden wedstrijden vanaf 250 meter in open water als kanalen, rivieren en plassen gezwommen. Voor deze wedstrijden kun je jezelf inschrijven via OLOWIS (Online Open Water Inschrijf Systeem). Het inschrijfgeld voor deze wedstrijden wordt niet door ZPB-H&L betaald, maar dien je zelf te voldoen als je naar de wedstrijd toegaat.