Gisteren is Jong Oranje met een monsterzege het EJK begonnen in Madrid. De meiden van Oekraïne werden met maar liefst 31-1 verslagen. ZPB’ers Debby Willemsz (keepster), Laura van der Graaf en de jonge Eline Antonissen zitten bij deze selectie van jeugdbondscoach Arjan Vos en werden door ZPB H&L Productions geïnterviewd over hun verwachtingen.
De ploeg is vrijdag vertrokken en heeft vandaag en morgen de poulewedstrijden tegen respectievelijk Servië en concurrent Hongarije (Hongarije won gisteren met 27-2 van Servië). De dames van ZPB zijn het unaniem eens, ze gaan in Madrid voor een medaille. Om dit te bewerkstelligen zou ‘nummer 1 in de poule worden’ een handige bijkomstigheid zijn. Zo ontlopen ze niet alleen de tussenronde, maar worden ook de topfavorieten nog even ontweken.

De Barendrechtse meiden zijn met drie speelsters één van de hofleveranciers in de jeugdploeg, waar verder bijvoorbeeld ook nog vier meiden van Widex GZC Donk, twee van Polar Bears en twee van De Ham voor geselecteerd zijn.

De weg naar het EJK was lang en leerzaam, zo trainde de gehele EJK-groep (1994 en jonger) altijd samen met de WJK-groep (1991 en jonger). “Dit ging de ene keer beter dan de andere keer”, zegt Laura van der Graaf.“De fouten die je maakt worden direct afgestraft! Je krijgt echt goede weerstand van een sterke tegenstander. Wat hierbij vooral ook goed was is dat er veel gecoacht wordt in het water en op de kant door de oudere meiden, erg leerzaam.”

“Maar ook het kader is erg goed bezig!”, weet Debby Willemsz toe te voegen. “Ik zelf krijg in Zeist structureel keeperstraining en hele goede feedback op mijn keeperswerk van Ilse van der Meijden, dat zijn dingen waar je natuurlijk echt beter van wordt.” 

Andere verschillen tussen Zeist en Barendrecht weten de meiden dan ook niet te noemen, want ook in Barendrecht is de begeleiding goed. Ze zijn dan ook benieuwd waar ZPB H&L Productions komend seizoen zal staan in de nieuwe Dames Hoofdklasse. “In tegenstelling tot ons team zijn veel clubs speelsters kwijt aan de A-selectie, dus zal het allemaal wat dichter bij elkaar liggen. In Barendrecht is de damesselectie volledig bij elkaar gebleven.”

Dat eerste keepster Debby Willemsz en Laura van der Graaf een belangrijke rol hebben in de equipe van Oranjecoach Arjan Vos is duidelijk, want die hebben vorig jaar al ervaring op kunnen doen. Voor de twee (!) jaar jongere Eline Antonissen is het een heel ander verhaal. “Door goed te plannen en keihard te trainen heb ik deze stap kunnen maken”, beweert de 14-jarige Eline. Antonissen heeft zich namelijk dusdanig bewezen dat ze op deze jonge leeftijd al geselecteerd is uit een groep van ongeveer 25 talenten uit Nederland, die veelal één of twee jaar ouder waren.

“Een toernooi als dit is heel mooi meegenomen en een ontzettende ervaring, waar ik vooral van kan genieten.” Inmiddels is bekend dat ook Antonissen middels twee doelpunten tegen Oekraïne een duit in het zakje heeft gedaan voor de 31-1 overwinning. Speelminuten voor het talent zijn dus nu al een feit.

Om het thuisfront en ZPB op de hoogte te houden zullen de dames af en toe een Tweet plaatsen, die vervolgens geretweet wordt door @ZPBarendrecht. Ook staat er geregeld nieuws over het toernooi op www.waterpolo.nl en www.waterpolo-world.com.