De tweede dag van het Europees Kampioenschap waterpolo zit er inmiddels op, met daarin de tweede speelronde bij de heren. Vandaag dag drie en de eerste speelronde bij de dames. Het is even een kleine omschakeling, ook voor de speakers. Want de start van het vrouwenteam betekent weer acht nieuwe teams met dus nog meer vreemde namen om te leren. Maar eerst nog even terug naar gisteren. Weer een beetje een ZPB dag, met onder andere een prachtige basisopstelling bij het Nederlands herenteam.

Het toernooi begon gisteren, net als maandag overigens, zeer sfeervol. Want in openingswedstrijd kwam Macedonie in actie. Of eigenlijk ”The Former Yugoslavian Republic of Macedonia”, zoals wij ze officieel aan moeten kondigen. Dit ligt nogal gevoel, zeker in de wedstrijd van vandaag tegen de Grieken. Macedonie is namelijk eem historische regio in het huidige Griekenland en willen niet dat het land Macedonie als naam opvoert. Op maandag scheen er al een anti-Macedonie vlag door de Grieken meegenomen te zijn. Vandaar dat tijdens de eerste wedstrijd veel undercover beveiliging aanwezig was op de tribune. Macedonie heeft een aardig groepje supporters meegenomen (zie foto), die met zijn allen meer lawaai maken dan de Nederlandse supporters tot nu toe doen bij Oranje. Maar dat legioen komt vast en zeker nog wel op stoom. Zeker na zaterdag wanneer ZPB een sfeeractie organiseert!

Op de dag zelf veel spannende wedstrijden en zelf mocht ik, samen met Hans van Zetten (bekend van Studio Sport > turnen en kunstschaatsen), de Nederlandse mannen tegen Hongarije speakeren. Prachtig om te zien hoe het zwemstadion eruit ziet wanneer het ‘volle bak’ is. En hoe mooi is het dan, dat Clement Stegman in de basis ligt, samen met Matthijs de Bruijn. En dat vijf meter daarachter, pontificaal in het midden, Gert-Jan Slobbe en Marco Slobbe met aanhang op de VIP tribune zitten. Ook Robert de Meij en Theo Meuwese werden gespot op de tribune. Clement keepte zeer sterk, zeker in de openingsfase. Jammer dat hij daarna een beetje inzakte, maar de blokkering was ook erg zwak. Meer zelfvertrouwen zou overigens prima passen het keeperstalent van Clement. Daar zijn heel veel insiders het mee eens. Ik kan wel verklappen dat zijn basisplaats niet was om hem wat speeltijd te gunnen. Dus wat dat betreft lijkt de keepersstrijd open te liggen in de poulefase. Stegman heeft zijn kans gepakt. Na Nederland mocht ik nog de wedstrijd Italie tegen Turkije speakeren en voor het eerst dit toernooi had ik het gevoel er echt lekker in te zitten. Wat dat betreft ben ik nu gewend aan de entourage, het speakeren in Nederlands of Engels, en het hele randgebeuren er omheen.

Vandaag de start van het damestoernooi. Eerst even lekker zwemmen op Center Parcs. Daarna voor mij de wedstrijd Spanje tegen Duitsland. Een inmaakpartij voor de Spaansen, maar wel weer lekker gespeakerd. Mooi dat ik als Engelse speaker, die leidend is tijdens de wedstrijden (behalve bij Nederland), heel enthousiast de Nederlandse scheidsrechter voor mocht stellen. Diana Dutilh-Dumas, bekend van ZV Vlaardingen en vaak aanwezig in Barendrecht, maakte haar EK debuut. En dit deed zij uitstekend. Complimenten voor Diana en de felicitaties namens ZPB. Daarna de Nederlandse dames, die het absoluut niet verkeerd deden. Een prima wedstrijd tegen Rusland, dat het EK voor dames voor de vierde achtereenvolgende keer kan winnen!!! De kenners gokken op een finale tussen Rusland en regerend wereldkampioen Griekenland, maar Nederland is zeker kanshebber. Ze hadden die Russinnen moeten pakken! Het bad zat lekker vol (zie foto) en de sfeer lijkt al iets beter te worden.

Ik kreeg ook nog leuk nieuws met het oog op morgen, donderdag. Naast de herenwedstrijd Duitsland – Spanje ben ik ook ingedeeld voor de absolute kraker van deze week, tussen Servie en Kroatie. Als ik op één wedstrijd hoopte, dan was het dit duel. Het is dé risicowedstrijd van de poulefase en dat betekent dat er extra (undercover) beveiliging aanwezig is. De wedstrijd Tussen Duitsland en Spanje start om 16.00 uur, en direct daarna volgt Servie – Kroatie. Dus voor degene die mij missen en mijn stem willen horen… zoek de livestreams op internet!

Groetjes Sébastien La Rondelle (speaker EK 2012). En speciale groet van Robert van de Merwe, die hier ook als vrijwilliger aanwezig is!

Ps: bedankt voor alle fantastisch leuke berichten op facebook, twitter, whatsapp en de reacties op mijn dagboek op deze site. Jullie steun is super!!!

2 Replies to “EK dagboek deel 2: Wauw! Twee ZPB’ers in de basis!!!”

  1. Superleuke stukjes Sebas! Ik heb er maar even een grote knop voor op de homepage voor gemaakt.

Comments are closed.