We zijn inmiddels aanbeland op dag vijf van het Europees Kampioenschap Waterpolo. Gisteren was super hectisch, met de kraker Kroatie – Servie, die ik zelf mocht speakeren. Ook waren er veel ZPB’ers aanwezig. De herenselectie en de ‘businessclub’ (zie foto, in oranjeshirts). Vandaag stond de dameswedstrijd Nederland – Hongarije op het programma, met helaas een teleurstellend resultaat. Straks gaan alle ogen op morgen, de sfeeractie van ZPB rond Nederland – Turkije. Maar we hebben ook nog een leuke scoop op ZPB.nl! (Met dank aan onze internationale reporter R. Bijeman).

De Spaanse dames missen namelijk tijdens dit EK hun absolute topspeelster Blanca Gil. Die is naar verluid bezig om om zichzelf in Italie te laten naturaliseren. Hiermee kan zij voor Italie uitkomen tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi. Saillant detail: op het moment van schrijven wordt de wedstrijd Spanje – Italie gespeeld. Ik ben benieuwd of de sfeer sportief blijft. Wel leuk dat ZPB met dit topnieuws Waterpolo.nl en Waterpoloworld.com een keer heeft verslagen ;-).

Heel erg sportief was het gisteren niet. De eerste UMV4 viel te noteren voor Spanje, dat toen al dik achter stonden tegen Duitsland en volledig werden weggespeeld. Zoals gezegd dus ook de kraker tussen Kroatie (regerend Europees kampioen) en Servie. Een bikkelharde wedstrijd in een bomvol stadion met bloedfanatiek publiek. Rondom de wedstrijd heel veel beveiliging omdat er serieuze aanwijzingen waren voor ongeregeldheden. Gelukkig bleef het op de tribune sportief, waar met name de Serven voor een fantastische ambiance zorgde. De wedstrijd zelf ging aan het einde over het randje. Het leverde de nodige blessures op; diverse hechtingen en een gebroken neus. De Serven bleken uiteindelijk een stuk sterker en wonnen terecht. Daarna de Nederlandse heren tegen Italie. Nederland, met Clement weer op de bank, begon niet onaardig. Matthijs lag wel in de basis. De eindstand zal zeker moed geven voor de belangrijke wedstrijden die nu gaan volgen tegen Macedonie en Turkije.

De voorbereiding op de sfeeractie van morgen is in volle gang. We hebben vijf streamershooters besteld (geen confetti dus, maar lange slierten) en Hans Nieuwenburg heeft op A3 formaat oranje vellen gekopieerd. Daarop staat wat de bedoeling is en is ook de tekst van het Wilhelmus te lezen. Hopen dat iedereen ons volgt bij het zingen van ons volkslied. Hopelijk weet iedereen dat we in Barendrecht om 13.00 uur verzamelen is. Erg vroeg, maar het is echt nodig. Parkeren is een hel rondom het zwembad en we moeten om 15.30 uur op ons vak zitten. Supporters die rechtstreeks komen moeten bij aankomst een bericht sturen naar Robert van de Merwe. Ik mag namelijk om 13.00 uur de wedstrijd Servie – Roemenie speakeren en kan derhalve geen kaartjes komen geven aan zij die eerder komen. Ik heb veel vertrouwen in een goede sfeer, want die was vanavond bij de dames al goed aanwezig. Het oranje legioen komt in vorm, en wij gaan het laatste zetje geven morgenmiddag!

Overigens vanaf deze plaats de complimenten voor de organisatie. Voor de vrijwilligers is alles goed geregeld. We zitten op de Kempervenne in Center Parcs. Elke ochtend lekker zwemmen rond een uur of tien. Het ontbijt mogen we met ons huisje declareren. Hopelijk accepteren ze ook de drie kratten bier die er tot nu toe op staan. Je moet het ontbijt immers wel goed weg kunnen spoelen. Gedurende de dag is er een lunch en dinerbuffet. Het eten is goed. Echt prima verzorgd. Nog mooier is de onderlinge sfeer. Het is super hectisch maar iedereen is erg behulpzaam. We zijn één groot team! Gisteren kwam ik samen met Erik de Jong (Polar Bears) de supporters van Macedonie tegen in het zwembad op Center Parcs. Zij waren daar bezig met een ritueel. Dit schijnen zij jaarlijks te doen. Er wordt een kruis gekust door alle supporters, die wordt vervolgens in het water gegooid en door iemand opgedoken. Erik en ik dachten; als het helpt, waarom dan ook niet voor Nederland? Dus gingen ook wij vanmorgen aan de slag. Geen kruis, maar wel een heilige stok. Met als naam, Ron van STOKkum. Naar de speaker van Veenendaal die hier ook aanwezig is. Het filmpje, genomen door Robert van de Merwe (zie foto, samen met EK mascotte Splashy), is te vinden op de volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=PZzKsCeME1k

Tot nu toe dus een geslaagd toernooi waarin we leuke contacten op doen. Zo weten we dat bepaalde hoofdklassescheidsrechters voortaan met veel plezier naar Barendrecht komen. Dat Erik de Jong een leuke dochter heeft en dat midachter Luuk Gielen een heel mooie zus heeft. Maar ook dat Arjan Benschop Servisch en Hongaars denkt te spreken en MNC Dordrecht goede afwassers in huis heeft. Want die Henk Velthuis, die kan er wel wat van. Henk is trouwens mijn slaapmaatje en net als Gerard genomineerd voor vrijwilliger van het jaar. Uiteraard hoop ik echt dat Gerard de titel wint. Maar als dat niet lukt, is Henk mijn tweede favoriet. Want deze man is echt Goud waard!

Morgen dus een weerzien met heel veel ZPB’ers tijdens Nederland – Turkije. Daarvoor Servie – Roemenie speakeren (13.00 uur) en om 19.00 uur Griekenland – Hongarije. Vervolgens met Baggio meer naar Barendrecht. Beide slapen we even een nachtje in ons eigen huis. Dat moet ook wel, want ik had beloofd om samen met Frank Konijnenburg tussen 24.00 en 08.00 uur bardienst te draaien in ons clubhuis. Van zaterdag op zondagnacht  is er een nachtmarathon in ons zwembad. En dus gooien we ons clunhuis open om wat geld te verdienen. Wie langs wil komen is welkom! Daarna thuis even snel bijslapen, want zondagmiddag gaan we weer op stap. Zondagavond moeten we namelijk weer speakeren. Tot morgen allemaal!

Sébastien La Rondelle (speaker EK waterpolo)