Het is woensdag 25 januari. De dag waarop de kwartfinales in het herentoernooi worden afgewerkt, maar ook de kruiswedstrijden om de eindplaatsen 7 tot en met 12. Gisteren vond opnieuw een spetterende sfeeractie plaats, georganiseerd door het ZPB Sfeerteam. Het leverde de ZPB supporters weer veel complimenten op. Maar het grote nieuws, voor mij persoonlijk dan, kwam aan het einde van de avond, toen ik het nieuws kreeg waar ik stiekem op hoopte: ik mag speakeren tijdens één van de twee EK finales. En het wordt… de herenfinale van komende zondag! 

Fantastisch om de mooiste wedstrijd van het toernooi vocaal te mogen begeleiden. Ik zal dit doen samen met Ron van Stokkem, de speaker van VZC Veenendaal. De wedstrijd wordt live uitgezonden door Studio Sport. Dat is natuurlijk goed voor het Nederlandse waterpolo. Althans, wanneer zoals verwacht de Serven en Hongaren de finale bereiken, mogen we een ware veldslag verwachten. En of dat nou goede promotie is voor onze sport?! Hahaha… Hans Nieuwenburg is uitgenodigd om als co-presentator verslag te doen van deze wedstrijd. Leuk voor Hans, want hij heeft veel werk aan dit EK. Zaterdag heb ik overigens ook een mooi duel op het programma staan. Namelijk de wedstrijd om de derde en vierde plaats bij de dames. Twee van de vier medaillewedstrijden dus, en daar ben ik erg trots op! In totaal kom ik vanaf vrijdag nog zes wedstrijden in actie. Waaronder de Nederlandse heren tegen Spanje… 

Na het middagprogramma werd vandaag duidelijk dat Spanje de opponent van Nederland wordt. Zij waren veel te sterk voor de zeer zwak spelende Turken. Die dit EK overigens zes spelers missen, waaronder de eerste twee keepers. De heren kregen geen vrij van hun werkgever. Bij winst spelen Matthijs en Clement om de zevende en achtste plaats. Bij verlies resteert een duel om de eindplaatsen negen en tien. In de andere wedstrijd speelt Roemenie, dat de sterk was voor Macedonie, tegen Kroatie. Dit betekent dus in ieder geval twee zware wedstrijden voor Nederland, met in elk geval een aantrekkelijke tegenstander. Turkije en Macedonie gaan dus spelen om de elfde en twaalfde plaats. 

De sfeeractie van gisteravond is dus wederom goed gelukt.  Het was geen makkelijk publiek en we kregen iedereen pas mee toen we in de laatste periode een sta-vak maakte van ons sfeervak. Na afloop stroomde de complimenten binnen van de organisatie. Iedereen had het over dat vak waarin iedereen opeens bleef staan en waar allemaal liedjes werden gezongen. Massaal klonk het “sta op als je voor Holland bent”. Erg gaaf om te zien. We kregen eindelijk een voetbalstadionsfeertje in het zwembad en dat is toch wel heel bijzonder. We waren met ongeveer 65 man, waaronder een 19-koppig team van Jeroen Wasserval. Goed gedaan, Jeroen! Je had alleen wel iets vaker mogen schreeuwen. Bij een gemiddelde hoofdklassewedstrijd ben je vaker te horen! ;-). Ook de trommel maakte zijn debuut, met dank aan trommelaar Jort Kruidhof. Overigens super leuk dat zoveel ZPB’ers enthousiast zijn geraakt voor dit EK. Vooral de behulpvaardigheid is enorm. Iedereen doet moeite voor elkaar, zodat alle supporters die mee willen ook daadwerkelijk vervoer hebben. Wat overheerst is een echt clubgevoel!

Na afloop van de kwartfinales vanavond wordt, zoals eerder geschreven, het zwemstadion verbouwd. Voor de mensen die al een keer zijn wezen kijken dit toernooi, of voor de oplettende televisiekijker, de korte zijde met het podium komt anderhalve meter naar voren. Daarachter komt een extra tribune. Hierdoor komen aan de lange zijde ook weer extra stoelen beschikbaar en komen we uit op ongeveer 500 extra plaatsen. Dit was overigens niet gepland, maar er is erg veel vraag vanuit het buitenland. En in Nederland gooien we er dan gewoon eventjes een extra tribune tegenaan. Ik ben erg benieuwd, want nu ziet het er al supermooi uit. Zeker wanneer het bad vol zit. Met die extra plaatsen wordt het komend weekend echt een heksenketel. Ik kan niet wachten tot die finale…

Ps: nog een extra hart onder de riem voor Robert van de Merwe. Die heeft vanmorgen helaas het EK-kamp moeten verlaten. Gisteren kreeg hij, uitgerekend op de eerste sterfdag van zijn vader, het bericht dat zijn moeder was opgenomen in verband met een beroerte. Robert, we missen je hier in Eindhoven. En heel veel beterschap voor je mams!