Afgelopen weekeinde heeft ZPB hun kamp weer gehad en wat zou een kamp zijn zonder sponsors; daarom willen we de firma HillFresh (met name Leo de Bergh) bedanken voor het gesponsorde fruit.

Het kamp begon op vrijdagavond helaas met regen, maar de kinderen gingen vol goede moed door met de spelletjes buiten. Ze lieten zich ook niet kennen en gingen op zoek naar de diergeluiden in het bos. Dit jaar was er iets spannends aan toegevoegd: er waren 2 leiders bezig met schrikacties of met afwijkende diergeluiden (Erwin en ik), de kinderen wisten namelijk alleen dat er 5 geluiden waren. Iedereen kwam doorweekt terug maar hadden het heel leuk en spannend gevonden. Dus vrijdagavond werd met een douche om ongeveer 12 uur afgesloten en daarna naar bed.

Zaterdag hadden de kinderen na een zeer korte nacht (het is op kamp traditie geworden om de 1e nacht wakker te blijven) om 7 uur ochtendgymnastiek. Vervolgens 8 uur ontbijten om daarna aan het ochtendprogramma te beginnen met “de 5 kamp”. Dan zie je wat fanatisme kan doen met kinderen: zo “moe” als ze zijn met de ochtendgymnastiek, zo “fit” zijn ze tijdens dit programma. Aan het einde van de ochtend vertrekken we naar locatie de Stormvogel om aan het strand de zeskamp te gaan spelen. Het weer begint ook mee te werken, zelfs zo dat bijna iedereen is verbrand met een flauw zonnetje en een fris windje. Wat zijn waterpoloërs zonder water, dus het Oostvoornse meer bood uitkomst; koud water maakt niet uit, onze “bikkels” gaan er gewoon in. Onze dames Louise en Liesbeth verzorgden de broodjes, fruit en drankjes; dan zie je dat ze behalve de snoep, chips (waar ze praktisch mee slapen) en energiedrankjes, ook gelukkig de gezonde dingen erg graag eten. ’s Avonds aten we patat met een gehaktbal en dat ging er ook wel in.

Daarna konden de kinderen zich voorbereiden op de bonte avond welke begon om 20:00 uur. De kampleiding beet het spits af en eindigde met een polonaise, daarna begonnen de kinderen. De jury (Milou, Nicky en Manouk) bekeek alle acts en kwam met een winnaar, daarna ging de disco nog door met DJ Tim en Mark als speaker. Buiten was het vuur al opgestookt dus de kleintjes kunnen dan ook nog even van het kampvuur genieten. Rond een uur of 12 gaat de oudste lichting nog op een spooktocht en ja, dan is het natuuuurlijk niet eerlijk dat de iets jongere leeftijdsgroep niet mee mag. Ik moet wel zeggen, ik heb originele excuses gehoord om mee te mogen maar helaas alleen de kinderen uit geboortejaar 2000 waren dit jaar aan de beurt.

Zondag was er om 7:30 uur (ze mochten uitslapen) ochtendgymnastiek en de kinderen waren niet vooruit te slaan; ze waren toch wel erg moe. Na het ontbijt werden de kamers uitgemest en schoon opgeleverd en de spullen werden buiten opgesteld. Daarna kon het favoriete spel van de kinderen weer beginnen: vlaggenroof. De onderlinge competitie was al fanatiek (ja, ook dan komt de laatste energie er weer uit), maar tegen de leiding spelen blijft ook altijd leuk. Ook de leiding is natuurlijk fanatiek, maar de kinderen hebben dit jaar voor het eerst gewonnen met 2-1, knap hoor. Als afsluiter heeft een aantal ouders ook nog even mee gedaan: leuk om te zien dat de kinderen hun fanatisme niet van een vreemde hebben.

Louise neemt nu afscheid na jaren mee geweest te zijn; jammer maar we begrijpen het en bedanken haar voor haar inzet! Haar opvolgster Liesbeth past ook weer perfect in de groep dus welkom Liesbeth!

Als laatste wil ik de gehele kampleiding bedanken; de omgang met elkaar en de prettige sfeer is ook wat wij uitstralen naar de kinderen en dat maakt een kamp geslaagd. Dank jullie wel en allemaal een hele fijne vakantie!