NIEUWEGEIN – De Eredivisie Waterpolo gaat zaterdag 28 september van start. De nieuwe benaming van de hoofdklasse, inclusief bijbehorend logo, is de eerste daad van de Waterpolo Federatie Nederland (WFN), die zich gaat inzetten om de kwaliteit van de hoogste divisie in het waterpolo op alle fronten te verhogen. De Eredivisie mannen telt twaalf teams, de Eredivisie vrouwen begint met negen teams. Zij hebben allen van de KNZB een licentie gekregen om uit te komen in de topklasse van het Nederlandse waterpolo.

De Waterpolo Federatie Nederland – officieel opgericht eind 2012 – is een samenwerkingsverband van de KNZB en de clubs die in de hoogste regionen van het Nederlandse waterpolo actief zijn of daar naar verwachting binnen afzienbare tijd bij horen. Deze verenigingen willen hun krachten bundelen om daarmee de waterpolosport verder te ontwikkelen en te professionaliseren. Dit moet uiteindelijk leiden tot een structurele plaats bij de top van Europa en de wereld, voor zowel de clubteams als de nationale dames- en herenploeg.

“De clubs realiseren zich dat we veel aanpassingen moeten doen om deze missie mogelijk te maken en dat dit invloed zal hebben op zowel breedtesport als topsport. Het begint allemaal bij sterke verenigingen met een goede jeugd- en talentontwikkeling, die vervolgens een grotere vijver met talenten moet opleveren voor de Eredivisie- en nationale teams” vertelt WFN-voorzitter Kees Gielen, tevens preses van het Utrechtse UZSC. “De WFN wil een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke en sportieve ontwikkeling van de sporters, de uitstraling van de sport en de ontwikkeling van de verenigingen.”

Licentievoorwaarden
Een licentiesysteem moet ervoor zorgen, dat het organisatorisch vermogen van de clubs toeneemt. Zo ontstaan sterke(re) verenigingen met een duidelijke visie op het gebied van interne en externe profilering. Er is bij deze clubs expliciet aandacht voor talentontwikkeling en de kwaliteit van de trainings- en wedstrijdfaciliteiten zal toenemen. Door de randvoorwaarden collectief te verbeteren, stijgt naar verwachting het niveau van de waterpolosport in de breedte en in de top.

Met het invoeren van licentievoorwaarden zal er naar verwachting op den duur een professionele competitie ontstaan. Dat is een van de belangrijkste doelstellingen van de WFN, die hoopt ook landelijke sponsoren voor de Eredivisie Waterpolo te interesseren. “Maar ook op lokaal niveau is nog heel veel winst te boeken als het om zaken als promotie en sponsoring gaat”, zegt Jack Weber, secretaris van de WFN en voorzitter van Widex GZC DONK in Gouda.

“Het uitwisselen van ervaringen en ‘best practices’ kost geen geld”, vervolgt Weber, “maar door elkaar op deze manier te helpen kunnen we het niveau van de Eredivisie verhogen en daarmee de competitie en de sport waterpolo aantrekkelijker maken. Voor sporters en begeleiders, toeschouwers, officials, sponsoren en de media. Als WFN willen wij graag als bruggenbouwer tussen de verenigingen fungeren. We gaan er met z’n allen voor zorgen, dat onze sport aan populariteit wint en dat er meer mensen naar waterpolowedstrijden in de Eredivisie komen kijken!”

KNZB en WFN
De licentievoorwaarden voor deelname aan de Eredivisie zijn opgesteld door de KNZB in 2011. Deze voorwaarden zijn leidend en zullen in samenspraak met KNZB en WFN worden doorontwikkeld. De invoering zal de komende jaren gefaseerd plaatsvinden, waarbij het de bedoeling is dat de clubs in de Eredivisie uiteindelijk in 2016 aan alle licentievoorwaarden op verschillende thema’s (organisatie & beleid, middelen & faciliteiten, mensen en begeleiding, trainings- en wedstrijdprogramma’s) zullen voldoen. De KNZB ondersteunt de verenigingen om tot het gewenste niveau te komen.

De organisatie, planning en leiding van de competitie blijft de verantwoordelijkheid van de KNZB. De WFN geeft – als onderdeel van de KNZB zonder eigen rechtsvorm – richting aan het beleid en de uitvoering.  De WFN functioneert op basis van een duidelijk mandaat van de KNZB, dat door de ALV van de bond is goedgekeurd.

Eredivisie Waterpolo
De Eredivisie Waterpolo vrouwen wordt gevormd door: ZV De Zaan (Zaanstad), Widex GZC DONK (Gouda), Polar Bears Ede, De Ham (Wormerveer), ZPB H&L Productions (Barendrecht), SG Amersfoort, UZSC (Utrecht), Het Ravijn (Nijverdal) en ZVL (Leiden).

De Eredivisie bij de mannen bestaat uit: Het Ravijn (Nijverdal), De Ham (Wormerveer), Widex GZC DONK (Gouda), PSV Rots-Vast Eindhoven, ZPB H&L Productions (Barendrecht), Polar Bears Ede, AZC (Alphen), Schuurman BZC (Borculo), UZSC (Utrecht), MNC Dordrecht, AZ&PC (Amersfoort) en
De Zijl Zwemsport (Leiden).

Logo Eredivisie nieuw