Van 13 t/m 15 december zijn de Nationale kampioenschappen zwemmen gehouden voor junioren en jeugdzwemmers.Namens ZPB H&L is er deelnamen van Estelle van Wijngaarden, Bas Blanker en Coen Frkovic. Tezamen mogen zij 17 keer starten op dit kampioenschap. Het spits wordt afgebeten door Bas op de 200 m vrije slag. De zenuwen waren hem nog een beetje de baas en hij eindigde net boven zijn pr op een 18e plaats. Later mocht Bas zich revancheren op de 200 m vlinderslag. In een spannende, uitputtende race wist Bas hier beslag te leggen op de 3e plaats. Een podiumplek voor ZPB. Daarvoor moeten we een eind terug in de historie.

Dan mag Estelle haar opwachting maken op de 200 m wisselslag. In een pr snelt ze naar de 8e plaats. Op vrijdagmiddag start Estelle op de 200 m vrije slag. Met haar hoofd niet helemaal bij de les behaalt ze hier een 10e plaats. Dan volgt de 200 m vlinderslag voor Estelle. Op dit nummer waren toch wel verwachtingen, maar ondanks een pr blijft Estelle op de 4e plaats steken waar zij zichzelf beter had kunnen belonen. Bas sluit de dag af met een pr en een 11e plaats op de 200 m wisselslag.

Op zaterdag start Bas op de 100 m vlinderslag. Met een verbetering van zijn PR behaalt hij hier een 6e plaats. Ook op de 50 m vrij verbetert hij zijn beste tijd ooit en eindigt hier mee net buiten de top 10. Coen had zich ook geplaatst voor de 50 m vrije slag en voor iets meer dan 27 seconden zwemmen was hij naar het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion in Eindhoven gekomen. Zo snel was hij echter nog nooit geweest, dus ook voor Coen een uitstekende prestatie. Estelle had de ochtend bewust vrij gehouden om in de middag heel hard te kunnen zwemmen op de 100 m vlinderslag. Dit deed zij dan ook met verve en zij snelde naar het podium met een uitstekende 2e plaats. Een medaille was behaald. Iets wat een jaar eerder ook mogelijk was geweest, maar toen was zij er nog niet klaar voor. Nu wel. Daarna volgde de 50 m vrije slag en in de voorlaatste serie wist zij met winst en een pr de top 10 op die afstand binnen te stormen.

De laatste dag van het toernooi begon met de 400 m wisselslag. Een loodzwaar nummer, waarmee Bas een mooie 6e plaats wist te behalen. Toen was het tijd voor een race waar de verwachtingen hoog gespannen waren. 50 m vlinderslag meisjes junioren 2. Estelle had zich op basis van haar inschrijftijd als 2e gekwalificeerd. Zou het mogelijk zijn een 2e medaille te behalen en zo ja van welke kleur? De inschrijftijden lagen dicht bij elkaar en iedereen wilde natuurlijk haar uiterste best doen. Na het startsignaal vertrok Estelle als een na laatste van het blok. De eerste baan ging het gelijk op. 4 dames keerden tegelijkertijd maar toen ging de turbo aan bij Estelle. In een sprintnummer is het devies aan adembeperking te doen. Estelle vond het echter nodig toch heel veel keren adem te halen. Ondanks deze extra weerstand wist zij toch de anderen op achterstand te zwemmen en voordat de laatste slag was ingezet stonden de supporters en de trainer al te juichen. Estelle verbeterde haar pr met bijna een volle seconde en finishte als eerste. Nationaal kampioen. Dat is voor ZPB nog langer geleden, maar in 2018 kan er weer 1 worden bijgeschreven.
Bas mocht aantreden op de 100 m schoolslag. Vlak boven zijn inschrijftijd wist hij een 10e plaats te veroveren. Estelle had vooraf bedacht dat de 200 m rugcrawl een leuk nummer zou zijn om te zwemmen. En ondanks dat zij kansen had het podium te benaderen of mooier, had de overwinningsroes nog de overhand. Ze heeft de finish gehaald. Meer valt er niet te zeggen.
De afsluitende middagsessie betekende voor Bas de 100 m vrije slag. Met een keurig pr heeft hij dit eerste NJJK afgesloten. Voor de eerste keer heeft hij prima prestaties geleverd en een podiumplaats veroverd. Hulde. Daarvoor had Estelle haar NJJK afgesloten met de 400 m wisselslag. Ondanks dat de motivatie vooraf niet meer optimaal was, heeft zij zichzelf kunnen oppeppen en met een pr van 8 seconden en een 5e plaats heeft ze een zeer succesvol kampioenschap gezwommen
Dan de statistieken. Met 3 zwemmers was ZPB vertegenwoordigd. Hiermee waren 17 starts verdiend. 12 keer is er een tijdsverbetering gerealiseerd. In het verenigingsklassement is ZPB op een 36e plaats geƫindigd. Van de verenigingen uit de Regio West waren we zelfs 4e achter bolwerken als The Hague Swimming, WVZ en MNC Dordrecht. Zeer verdienstelijk aangezien zij met veel meer deelnemers dit kampioenschap bevolkten.

De zwemmers gefeliciteerd met deze prestaties.

Erik en Jacqueline