Van donderdag 5 tot en met zondag 8 december was het NJJK korte baan in Eindhoven. Voor ZPB hadden Estelle en Bas zich weten te plaatsen. Heel vanzelfsprekend was dat onder de geheel nieuwe opzet van dit jaar zeker niet. In de categorie van Bas, junioren 1 en 2 samen, kon je je voor het NJJK plaatsen als je bij de beste 30 van Nederland zat. Deze ranglijst werd bepaald door een combinatie van de beste persoonlijke tijden op 10 vooraf vastgestelde afstanden. Het ging om de 100, 200 en 400 vrij, de 100 en 200 school, de 100 en 200 rug, de 100 en 200 wissel en de 100 vlinder. Deze 10 tijden werden omgezet naar FINA-punten en de beste 9 telden voor het plaatsingsklassement. Mede vanwege zijn rugslag best een uitdaging voor Bas, maar hij wist het NJJK te bereiken, als 24e.  Voor Estelle gold wel plaatsing per afstand, maar voor haar was deelname aan het NJJK extra moeilijk dit jaar: als junior 3 viel ze in de categorie junioren 3 en 4. Zij moest het dus opnemen tegen meisjes van een jaar ouder en daarbij toch zorgen dat ze bij de besten zat om aan het NJJK te mogen deelnemen. Desondanks lukte het haar om zich op 9 afstanden te plaatsen!

Bas startte in het eerste programma van de donderdag en was pas klaar op zondagavond.  Zijn NJJK was een ‘allround kampioenschap’ over 10 afstanden, volgens dezelfde rekenprocedure als gold voor plaatsing. Dus geen medailleklassementen per afstand.  Overall liep het voor Bas minder dan gehoopt.  Hij zwom 3 nipte PR’s (400 vrij, 200 wissel en 100 school) en zwom eenmaal precies zijn al staande PR (100 wissel). Verder haalde hij op de 200 school nipt zijn PR niet en zwom hij op de rest van de afstanden duidelijk langzamer dan zijn PR’s (100 vrij, 200 vrij, 100 rug, 200 rug, 100 vinder).  Waar hij zich als 24e had geplaatst, eindigde hij daarmee in het allroundklassement als 28e.  Al met al geen gelukkig kampioenschap dus voor Bas.

Het kampioenschap van Estelle startte op de vrijdag. Ze had zich uiteindelijk ingeschreven voor 7 van de 9 afstanden waarvoor ze zich had geplaatst, de 100 vrij, 200 wissel, 100 vlinder, 200 school, 100 vrij, 50 vrij en 100 school. Voor enkele afstanden werd direct voor de eindklassering gezwommen (200 vrij, 50 vlinder) en op de andere afstanden moest er in een voorronde plaatsing voor de finale afgedwongen worden. Estelle zwom kleine PR’s op 100 vrij en de 200 vrij. Er was net geen PR op de 50 vlinder en de 100 school. Op de andere afstanden zat ze wat meer boven haar PR. Zoals gezegd, ze moest het als junior 3 ook opnemen tegen junioren 4. Onder die omstandigheden waren er deze keer, in tegenstelling tot voorgaande edities, geen nationale medailles voor Estelle. Ze bereikte, als verwacht, wel de finale van de 100 vlinder, maar daarin zwom ze zich helaas niet in de prijzen. Ze werd 7e, haar beste klassering dit jaar.

Erik had het als trainer op momenten zwaar om zijn pupillen weer klaar te stomen voor de volgende race. Fijn was de steun van ZPB-supporters en met hen was het ook erg gezellig bij het diner.

Dit jaar geen klinkende resultaten voor ZPB, maar onze zwemmers waren er toch maar weer mooi bij!