Per 1 december 2020 moeten er verplicht mondkapjes gedragen worden in publieke binnenruimtes: wanneer draag je wel en geen mondkapje in het zwembad?

Met ingang van 1 december 2020 geldt voor iedereen vanaf 13 jaar de landelijke verplichting om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. De mondkapjes plicht geldt in eerste instantie voor drie maanden, na die periode is verlenging mogelijk. Dus ben je vanaf 1 december in een zwembad accommodatie, vergeet dan je mondkapje niet want dan ben je verplicht om deze te dragen.

Voor iedereen van 13 jaar of ouder geldt in het Inge de Bruijn zwembad en in het zwemcentrum Rotterdam : 

– Bij binnenkomst in het zwembad is het dragen van een mondkapje verplicht tot aan de badrand waar je je omkleed.

– Na de training, op de perrons mondkapje weer op, tijdens omkleden mag het uiteraard even af, als je aangekleed bent mondkapje weer op totdat je buiten bent.

• Voor al het zwembadpersoneel, trainers, coaches en andere sportbegeleiders geldt altijd een mondkapje plicht, tenzij je actief mee sport (ook op de kant), dan hoeft je geen mondkapje op. Onder actief deelnemen verstaan wij dat bij de training de trainer bij een onderling partijtje als scheidsrechter optreedt.

Wat voor een mondkapje?
Let op! Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje, zie Rijksoverheid.

Gebruik een niet-medisch mondkapje. Dit kan een wegwerp exemplaar of een stoffen exemplaar zijn welke je na gebruik kunt wassen. Het advies is om het mondkapje zo lang mogelijk op te houden en niet steeds af te zetten. 
Belangrijk is: raak het mondkapje alleen aan met schone handen. Wissel en was mondkapjes vaak. 
Wegwerp mondkapjes draag je één keer en gooi je daarna bij het restafval. Stoffen mondkapjes was je na eenmalig gebruik op 60 graden.

Afstand houden en looprichting
In de zwembaden geldt uiteraard ook nog steeds de veilige afstandsnorm van 1,5 meter. De veilige afstandsnorm geldt niet tussen:

1. kinderen tot en met twaalf jaar en andere personen

2. kinderen tot en met zeventien jaar onderling

Naast afstand houden is ook het volgen van de aangegeven looproutes van belang, de looproutes staan aangegeven in de protocollen die terug te vinden zijn op onze website.