Lees hier de nieuwsbrieven van de zwemcommissie

Informatie seizoen 2021-2022

Nieuwsbrief april 2021

-Nieuwsbrief november 2020
-Nieuwsbrief oktober 2020
-Nieuwsbrief juli 2020
-Nieuwsbrief mei 2020

– Nieuwsbrief december 2019
Nieuwsbrief juli 2019
Nieuwsbrief februari 2019
Nieuwsbrief september 2018
Nieuwsbrief april/mei 2018
Nieuwsbrief maart 2018
Nieuwsbrief januari 2018
Nieuwsbrief december 2017
Nieuwsbrief november 2017

Challenges
Vanaf het seizoen 2019-2020 worden de competities aangevuld met zogenaamde challenges.

Benen challenge
bij de “benen challenge” wordt er gestart vanuit het water, met één hand aan de kant. In de andere hand heeft de zwemmer/zwemster de plank vast. Op het startsignaal zal er zo snel mogelijk de betreffende afstand worden afgelegd. Gedurende de gehele race dient de zwemmer/zwemster het plankje met beide handen vast te houden; bij het keerpunt dient de muur met tenminste één lichaamsdeel aangeraakt te worden.

Vlinderslag benen
bij de “vlinder benen onder water challenge” wordt er gestart vanaf de startblokken. Sporters zwemmen 25m benen (keuze), waarbij 10 of 15m vlinderslag benen onder water wordt gedaan. Kamprechters controleren of de sporters voorbij de 10 (minioren 4 en jonger) of 15m (oudere leeftijden) boven water komen.

Vrije slag met koprol
De 25m vrije slag met koprol is bedoeld om het maken van koprollen verder te verbeteren. Tenminste op twee posities, gemarkeerd met pionnen aan de zijkant van het bad, wordt een koprol voorover gemaakt, waarna de 25m verder wordt afgelegd in vrije slag.

Rugslag start
Het onderdeel “rugslag start” bestaat uit een 25m rugslag, uiteraard met start vanuit het water. Het doel van deze challenges is om in ieder geval voorbij de 5m rugslagvlaggen boven water te komen. Kamprechters nemen plaats op de 5m lijn om dit te controleren.
Indien een Challenge niet ‘behaald’ is dan wordt dit ook opgenomen in het proces-verbaal als extra opmerking bij het wedstrijdresultaat. Dit is geen diskwalificatie. De gemaakte tijd blijft meetellen in het wedstrijdresultaat.

Open Water Wedstrijden
Naast het wedstrijdzwemmen is het ook mogelijk om openwaterwedstrijden te zwemmen in de periode juni / september, wedstrijden in onze regio; Binnenmaas in Mijnsherenland, De Waal in Heerjansdam, iets verder weg wedstrijden in Wilheminadorp, kanaal door Walcheren enz. deze wedstrijden zijn te vinden op https://www.knzb.nl/vereniging__wedstrijdsport/wedstrijdsport/webkalender/?discipline=owz

Bij voldoende animo is het mogelijk een aantal open water trainingen te organiseren, aanmelden bij het wedstrijd secretariaat.

Reglementswijziging Open Water: wetsuits
woensdag 11 april 2018

Per 1 mei 2018 zal de KNZB definitief een reglementswijziging doorvoeren aangaande het gebruik van wetsuits bij open water wedstrijden. Hierbij volgen we in grote lijnen de FINA regels die per 1 januari 2017 reeds van kracht waren.

Vorig jaar is gedurende het Open Water seizoen de FINA regel toegepast, bij afstanden van 5km of langer. Gedurende het seizoen zijn er vele reacties binnen gekomen, zowel in positieve als negatieve zin. Het bestuur van de KNZB, het bondsbureau en de Taakgroep Open Water Zwemmen zijn opnieuw naar de tekentafel gegaan en per 1 mei is het volgende van kracht:

Bij afstanden langer dan 3000m, en bij een watertemperatuur van onder de 18 graden is het zwemmen met een wetsuit verplicht. Bij een hogere watertemperatuur of kortere afstanden is het zwemmen met een wetsuit niet toegestaan.

Dat betekent dat wanneer de watertemperatuur 18 graden of warmer is, dat er zonder wetsuit gezwommen dient te worden. Bij afstanden tot en met 3000m wordt zonder wetsuit gezwommen. Hiermee sluiten we aan bij de situatie waar we in Nederland mee te maken hebben en zorgen we ook voor een duidelijkere regel waarin competitievervalsing tot een minimum wordt beperkt.

De KNZB wil graag benadrukken dat de regels vanuit het oogpunt van veiligheid worden overgenomen. De kans dat zwemmers op een lange afstand vanwege de kou uit de race gehaald worden zal sterk verminderen. Op deze manier kunnen sporters hun grenzen blijven verleggen.

Heeft u vragen over bovenstaande, dan kunt u mailen met de KNZB via openwaterzwemmen [at] knzb [dot] nl

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE ZWEMBOND

2 Replies to “Nieuws vanuit de zwemcommissie”

Geef een antwoord